Prohlídka Foix, setkání v Toulouse a turistické Carcassonne

...aneb jak vypadá francouzský trh, a jak místo, podle kterého vznikla kultovní desková hra
Napsal(a) Anča
Místo vydání: Kladno

Pátek 6.7.2012

Budíček byl sice časný, abychom za plného světla měli už zbouráno, ale čekání na sluníčko se protáhlo, pak ještě sušení, a vyrazili jsme odsud někdy v půl 10. Pohled na hrad Foix se třemi věžemi byl úchvatný. V infocentru bylo ještě zavřeno, zato opodál, pod velkým „altánem“, a vlastně na celém ohromném náměstí se konal trh. Hodně hadrů, ale pod altánem jídlo, nebo hlavně různé lahůdky, až nám oči přecházely. Nešlo odolat:-) Za chvilku jsme odcházeli s čerstvou bagetou (0,95€) a kusem ovčího sýra (2,80€) od prodavače, který uměl trochu anglicky, a dal nám předtím několik ochutnávek. Sýry fantastické, byli jsme tu jak v sedmém nebi. Navíc se tu pohybovali kolem 20 – 30€/kg, což je dost podobné jako u nás v sýrárnách. Také jsme nadšeně slintali nad obří pánví paelly za 10€/kg, ale v 10 hodin nám přišlo moc brzo se tím cpát, tak že se stavíme později.

Propletli jsme se uličkami starého města a vyšlápli si k hradu, kde jsme na zídce posnídali luxusní krmi za cca 100Kč:-) Co se hradu týče, vylezli jsme k bráně, ale dovnitř jsme se nakonec rozhodli nejít, když nás odpoledne možná čeká mnohem větší atrakce podobného rázu. Jinou cestičkou jsme slezli k velké katedrále Saint-Volusien, u které byl pro změnu zeleninovo-ovocný trh, radost pohledět! Tady bylo ale opravdu draho… Postupně jsme se vrátili na první trh, kde k našemu překvapení a velké nelibosti vyprodali paellu:-( Tak jsme si nechali naložit aspoň krabičku dalšího takového jídla, vypadalo podobně, jenom v něm místo rýže byly těstoviny (a pak kuřecí maso, krevety, slávky, atd.). Krabička nás vyšla na 5,90€, což je cena poloviny jedné porce paelly v restauraci. A na ochutnání nám to oběma stačilo. Loupání krevet a mušlí v parku, s krabičkou na klíně, muselo Frantíky dost pobuřovat, ale nám to bylo jedno, byla to lahoda!

V infocentru jsme se dozvěděli, že do CARCASSONNE odsud nic nejezdí, bohužel fakt musíme do TOULOUSE, a pak až do CARCASSONNE, i když je to odsud přesně do trojúhelníku:-( Po jídle jsme se konečně podívali na jízdní řád a zjistili, že vlak jeden buď za 10 minut, nebo za 3 hodiny, a nasadili jsme tryskové tempo. Na nádraží to bylo trochu jinak, spoj jel místo ve 12:04 až ve 12:13, a byl to autobus. U pokladny se vykecával ošklivý babochlap, i když teď nikam nejel, a za ním fronta nervózních lidí. Naštěstí řidič autobusu čekal, až se mu tam všichni nasáčkujem. Pak nás čekala 2,5-hodinová jízda do Toulouse se zastávkami všude, kde stavěl vlak.

Nevěřila jsem, že se nám to podaří, ale přes SMS jsme se domluvili s mojí tetou Markétou, která také zrovna cestovala přes TOULOUSE, a aspoň krátce jsme se s ní a bratránkem Tomáškem setkali na autobusáku, na malé kafe:-) My jsme si pak počkali až do 17:54 na vlak do CARCASSONNE, který byl celkem našláplý, ale my místo uhájili:-) Cesta trvala asi hodinu, poměrně dost „českou“ krajinou. V CARCASSONNE jsme se přes dvě infocentra a celé město dopracovali do kempu, kde nás stáhli o historické kempové maximum – 20,10€, a ještě nám to zas tolik nepomohlo, protože check-out byl ve 12, takže na prohlídku slavného hradu budeme muset stejně s báglama:-( Postavili jsme stan, omrkli záchody (všechny bez prkýnek – he? Francouzská představa hygieničnosti?), uvařili si k večeři hrachovku, a když se začalo smrákat, vyrazili jsme na večerní focení hradu + zkusit někde ulovit něco k pití. Do kempu jsme se vrátili v půl 1 ráno, dali rychlou sprchu a zničení zapadli.

Sobota 7.7.2012

Vzbudili jsme se sice už v půl 8, ale stan byl durch. Řešili jsme, jestli tam někde budeme moct nechat bagáž, nebo kde jinde (nikde, nazdar!), prostě ten den nezačal dobře a ani dobře nepokračoval. Vyrazili jsme nakonec v 10 z kempu, batohy radši s sebou, abychom pak mohli rovnou na nádraží a nemuseli se ještě takovou dálku vracet (i když úschovu na recepci nám nakonec i dovolili). Na hradě, když jsme se tam vyškrábali (za vnějšími hradbami se rozkládá město ve městě – bohužel jen z hotelů, restaurací a obchůdků se suvenýry), proběhla nějaká chybná komunikace a „dovolili“ nám vzít si batohy s sebou na prohlídku. Tak pěkně děkujem… Prohlídkový okruh jsme si prošli asi za 1,5 hodiny (vyhýbat se s báglem neustále všemu, včetně ostatních návštěvníků, bylo dost únavné), a šli se podívat ještě ke katedrále na kopečku, která byla ohromná a nádherná. Nedaleko ní nás také zaujal obchůdek, který prodával čokoládu na váhu, ale takových luxusních druhů pohromadě jsem v životě neviděla.

Po úspěšném zvládnutí hradu (i když záda nevěřila) jsme se prošli uličkami starého města, po starém mostu Le Pont Vieux, doplnili zásoby pití v Carrefour City, a dorazili na vlakové nádraží akorát tak, že nám ujel poslední odpolední „normální“ vlak. Zbyly na nás IC nebo spoj až v 18:29. Navíc skoro všechny vlaky měly hlášené zpoždění 20 – 30 minut. Nejbližší IC nám ujelo, než jsem vystála frontu na pokladnu, museli jsme tedy za další hodinu + 25 minut + děsná cena + promrhaný čas + špatný příjezd, ve finále jsme se rafli spolu a bylo to.

☕ Podpořte nás kafíčkem!
BuyMeACoffee.com

Jsme rádi, že vám můžeme přinášet obsah, který tvoříme s láskou ve svém volném čase. Provoz tohoto webu však není zcela zdarma a my budeme rádi za vaši podporu!

Pokud nás máte rádi a naše články vás baví, zvažte prosím malý příspěvek na naše virtuální kafíčko. Každý váš finanční příspěvek nám pomáhá udržovat tento web živý a plný inspirace.

Pro podporu můžete navštívit naší stránku na BuyMeACoffee.com. Vaše kafíčko nám dodá energii a zároveň nám bude potěšením, že oceníte naši práci. Děkujeme vám!

Až před 5. se přibelhal náš vlak, tak jsme si našli místa, usnuli, a vzbudil nás za půl hodiny až ruch lidí vystupujících v TOULOUSE.

Fotografie k článku
Trasa a statistiky
Total distance: 302.73 km
Max elevation: 423 m
Min elevation: 81 m
Average speed: 37.98 km/h
Total time: 09:11:36
Download file: 1989.gpx
Jak se ti líbil článek?
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Pokud se vám tento článek líbil a byl užitečný při plánování nebo cestování, budeme moc rádi, když ho pomůžete šířit dál sdílením na svých sociálních sítích

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..